A fehérborok vitték a prímet | 2022-07-04


A fehérborok vitték
a prímet a szemlén

Átadták a Vince-napi mustra díjait

Januárban megrendezett, hagyományos boros programunk zsűrije értékelte ugyan a versenyre nevezett tételeket, sorrendet is felállítva köztük, ám az újra felerősödő koronavírus-járvány miatt az eredményhirdetést és a közös kóstolást el kellett halasztani. A mustra díjátadóját múlt szombaton rendezték meg a Busóudvarban…

A hagyományosan a Szederkényi Hegyközség, önkormányzatunk és a Busóudvar szervezésében megtartott eseményre ezúttal kevesebben látogattak el a megszokottnál: magyarázat lehet erre, hogy a mustrával egy időben tartották meg a szintén érdeklődők sokaságát vonzó Tamburafesztivált. A megméretésen, amelyre a mohácsiakon kívül 14 település szőlősgazdái, pincészetei küldték el a mintáikat, Rosta Endre, a Busóudvar vezetője után a fővédnök Dr. Csizmadia Csaba köszöntötte a megjelenteket.
Méltatásában alpolgármesterünk kiemelte: hála a gazdák, a szőlőművelők odafigyelésének, ez alkalommal is szép borok kerülhetnek a poharakba. Hozzátette: nincs még egy olyan ital a világon, amely ilyen sokszínű lenne, s ennyiféle változatosságot mutatna. További jó tulajdonsága, hogy remek társadalom- és társaságformáló is egyben, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket és mindig lehet róla beszélni – mondta többek között.

Nem csupán a borokról mondta el a véleményét polgármesterünk: Pávkovics Gábor úgy látta, a Szőlőhegy, mint városrész egyre inkább felértékelődik Mohács életében.
– A hegy „él”. Ez részint a Covid-nak is „köszönhető”, hiszen amikor kényszerűen kerülnünk kellett embertársainkat, számosan a Szőlőhegyre költöztek ki. A többség szerencsére gondozza is környezetét, a szőlőt, a gyümölcsöst – állapította meg a város első embere, hozzátéve: e városrésznek sokkal nagyobb értéke van, mint amennyit e pillanatban neki tulajdonítunk. Kifejtette: egyre többen igénylik arrafelé az infrastrukturális feltételek javítását, utak, járdák építését. Mohács első embere úgy látta,  a Szőlőhegy egyre inkább kezd kertvárosias arculatot ölteni, ahol egyre nagyobb arányban termelik meg maguknak az emberek az egészséges élelmiszert, a zöldséget, gyümölcsöt. Látva a pozitív változásokat és az igényeket, a városvezetésnek segítenie, támogatnia kell az ott élőket – tette hozzá polgármesterünk.

A szakmai értékelésre vállalkozó Hoffmann Jánosné hegybíró a számok, adatok oldaláról is elemezte a bormustra felhozatalát. Mint kiderült, 44 gazdálkodó és pincészet 110 mintája érkezett be a mostani szemlére. Ezek közel háromnegyede, 71 fehérbor volt, továbbá 17 vörös, 19 rozé és 3 siller került a bírálók elé. A zsűri 3 nagyarany, 26 arany, 41 ezüst és 31 bronz minősítést osztott ki, oklevelet kilencen vehettek át – hallhattuk. A mezőny első felét szintén a fehérborok uralták, az első 20 tétel közé 2 rozé mellett csupán 1 vörös tudta beverekedni magát.

Az eredményhirdetésen jó szívvel gratuláltak mindenkinek, s adták át a különféle elismeréseket, díjakat és okleveleket. Egyúttal szakmai segítséget is felajánlottak azoknak, akiknél a minőség ezúttal elmaradt a várakozásoktól.
 
És természetesen nem csupán beszéltek a finom fehér-, vörös-, rozé- és sillerborokról ezen az estén, hanem meg is kóstolták őket. Volt mit, a fajták rendkívüli változatosságával szembesülhetett, aki kíváncsi volt a katonás rendben sorakozó palackok tartalmára. És ahogy telt az idő, egyre inkább teljesülni láttuk a régi mondás igazságát: „Étel mellett keveset, bor mellett sokat szoktak beszélni…” Az idei bormustra kapcsán igazán volt miről…





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!